STRESS -JANGAN AMBIL MUDAH

KESAN STRES KEPADA MENTAL DAN FIZIKAL

Tekanan atau stres adalah tindak balas emosi ,fizikal dan mental akibat perubahan sesuatu yang berlaku didalam kehidupan seharian . Tekanan merangkumi beban ,kebimbangan ,keletihan ,konflik ,panik ,kemurungan dan tidak bermaya .

Stres terbahagi kepada stres jangka masa pendek dan stres jangka masa panjang . Jumpa pakar yang bersesuai segera layari  www.hellodoktor.my 

Stres jangka masa pendek merupakan tindak balas spontan badan terhadap situasi mencabar ,bahaya atau menakutkan .Tahap ini biasanya bergantung kepada beberapa faktor seperti tempoh serta cara menangani stres tersebut .

Stres berpanjangan ini selalu nya di hadapi oleh pesakit yang mengalami masalah penyakit berbahaya ataupun masalah mengalami situasi bermasalah yang sukar diselesaikan .

Punca utama stres selalunya dikaitkan dengan masalah kehidupan peribadi seharian dan masalah di tempat kerja. Jika tidak di tangani penyakit stres ini akan menganggu kualiti kehidupan seharian orang sekeliling  serta kawan rapat akan turut terkena tempiasnya. Elakkan stres kerana ianya mengundang pelbagai penyakit dan memberikan kesan buruk kepada tubuh badan.

Jangan memandang ringan masalah stres ,kerana ianya boleh membawa maut . berikut adalah kesan daripada kesan-kesan stress

SERING LUPA DAN SUSAH FOKUS ,hilang fokus untuk memberi tumpuan terhadap perkara yang terjadi disekeliling.

ISOMNIA , ketidak upayaan untuk tidur pada waktu malam , dan mengalami keletihan pada hari berikutnya  . Banyak faktor yang menyebabkan isomania tetapi salah satunya adalah stress

SAKIT KEPALA ,pengecutan otot yang berlaku daripada tekanan emosi atau ketegangan fizikal.

PENYAKIT JANTUNG ,

PENGHADAMAN TERGANGGU ,stres kronik boleh menggangu sistem penghadaman manusia seperti mual ,perut berangin ,makanan susah dihadam .

EMOSI TIDAK STABIL

dapatkan rawatan klinik terdekat di  www.hellodoktor.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *